Nu föds renkalvarna – visa hänsyn!

Nu under majmånad föds renkalvarna och det är en känslig tid både för vajan och kalven

Vaja med nyfödd kalv fotat genom kikaren

Nu under maj månad föds renkalvarna. Renskötare brukar kalla den här tiden för början på det nya året, när man får se kalvarna födas. På nordsamiska heter också maj miessemánnu – vilket rätt och slätt betyder kalvmånaden. Vajorna har sökt sig till de platser som de alltid har kalvat på, oftast är det samma plats som vajan själv föddes.

Viktigt att visa hänsyn

Det är en känslig tid när för både vajan och hennes kalv. Vajan är mycket vaksam, då kalven är väldigt sårbar. Även om renkalvar är på benen ganska fort efter att de fötts, så är det många faror som lurar. För minsta störning kan göra så att kalven och vajan kommer ifrån varandra och då är chanserna små för att en liten renkalv ska klara sig. Därför är det viktigt att visa hänsyn om man ser renar med kalvar.

Det här ska du ha koll på

Det är inte helt lätt att upptäcka renar eller renkalvar. Oftast går de lite för sig själv och inte i stora flockar. Renarna söker sig till barfläckar där maten finns och där det är torrt.

Vårt råd är att färdas lugnt vare sig du är skidåkare eller kör med skoter – och kom ihåg, ha din hund i koppel. Ha uppsikt och om du har kikare, använda den för att spana efter i området. Ser du en ren, så finns med stor säkerhet fler.

Renarna behöver lugn och ro, bland annat för att spara energin efter en lång vinter. Men det är också viktigt att vajan får beta så mycket som möjligt, då hon behöver producera mjölk till kalven.

Hos Kiruna kommun hittar du information om tillfälliga skoterförbud. Här ser du var de tillfälliga skoterförbuden:

Inom Laevas sameby. Gäller från 2024-04-22 till 2024-05-12

Inom Gabna sameby. Gäller från 2024-05-06 till 2024-05-19

Här kan du läsa mer om renkalvar och kalvningstiden.

Rulla till toppen