Vajorna (renhonorna) har varit dräktiga sedan slutet på september/ starten av oktober och efter en 7,5-8 månaders lång dräktighet är det kalvningstid från och med slutet av april och ända in i juni. Vajorna vill helst kalva i lågfjällsområdena, och allra helst faktiskt på det fjället de själva föddes, men en del hinner inte alltid dit och kalvar istället på högfjällen eller i skogarna. Kalvningen sköter vajorna själva och renskötarna bevakar dem på avstånd.
När renkalven föds väger den omkring 2-5 kg och behöver inte lång tid på sig innan den kan stå på benen och gå. Trots att det är riktiga överlevare så finns det många risker och faror i naturen som kan avgöra livet för de små, bla kalla dygn med minusgrader och snö/slask- vilket gör att de kan frysa ihjäl och de är också av sin lilla storlek lätta byten för rovdjur.
Utöver de naturliga riskerna och farorna så finns det störningar som orsakas av människor, men som också kan undvikas genom kunskap, information och respekt.
Vajan och kalven är tiden innan, under och efter kalvning väldigt störningskänsliga. En skrämd dräktig vaja kan kasta sitt foster och en skrämd nyförlöst vaja kan lämna sin kalv, speciellt de yngre vajorna som inte hunnit få så mycket erfarenhet. Skräms vajan och kalven ifrån varandra så är kalvarnas överlevnadschanser obefintliga.
Så, vad kan vi göra för att undvika att störa?
- Först och främst ska vi undvika att besöka kärnområdena för kalvning under maj månad. För Gabnas del är det områdena omkring Geargevuomuš, Besseš och Báddosorda och för Laevas är det områdena efter Leavášvággi– på ömse sidor om dalen och Vealevuomuš. Dessa områden ska vi undvika oavsett om vi färdas på skoter, skidor eller till fots. Det handlar bara om ett par veckor tills kalvarna är födda och hunnit växa sig lite större och starkare. (Vi behöver fortfarande vara uppmärksamma på övriga områden inom samebyarnas betesområden).
- Vi respekterar tillfälliga skoterförbudsområden!
- Ser vi renar när vi är ute så vänder vi om och väljer en annan plats för turen! Vi håller våra hundar kopplade och under extra uppsyn!
- Vi påminner oss själva om att vi är besökare i djurens värld och att vi behöver ge dem fred och ro under kalvning!
För mer information om tillfälliga skoterförbudsområden, läs här.