Stor besvikelse över att koppargruva får miljötillstånd

Mark- och miljödomstolen ger klartecken till gruvbolaget Copperstone att återöppna koppargruva på Goddegobba

En koltklädd kvinna och koltklädd man sitter på en stol

Mark- och miljödomstolen gav under måndagen miljötillstånd till gruvbolaget Copperstone Resources att återöppna gamla koppargruvan i Goddegobba (Viscaria), väster om Giron. Planen är att koppargruvan ska öppnas under 2026.

I slutet av februari avslutades förhandlingarna mellan gruvbolaget och samebyarna Laevas och Gabna. Rennäring och vattenrening var stora punkter under förhandlingarna. Samebyarna har motsatt sig gruvverksamhet i området, då man menar att det kommer att påverka rennäringen i ett redan trängt område.

-Skrämmande att ett gruvbolag som helt vägrat att erkänna vilken allvarlig påverkan deras gruva har på renskötseln har fått tillstånd för gruvverksamhet, säger Lars-Marcus Kuhmunen, ordförande i Gabna.

Han fortsätter:

-Vi är besvikna på domstolens slutsatser. Våra rättigheter slits sakta men säkert sönder av fortsatta exploateringar i Kirunaområdet.

Domen skulle ha kommit den 22 april, men sköts fram till i dag.

-Målet har varit omfattande och handläggningen har in i det sista präglats av många justeringar från såväl sökande som motparter, vilket förstås inneburit särskilda utmaningar, säger rådmannen Emma Granberg, som har ansvarat för målet i ett pressmeddelande.

Varken Laevas eller Gabna vill i dag säga om de ska överklaga domen. De ska titta och analysera den 322 sidor långa domen först.

Laevas och Gabna dömer ut gruvbolagets åtgärder för rennäringen

Rulla till toppen