Välkommen till Samegården i Giron – och Kirunas enda samiska utställning

Här finns Kirunas enda samiska utställning, hotell och det är även arbetsplats för flera samebyar och samiska föreningar

Man möts av en blå dörr utmejslad med samiskt mönster i de samiska färgerna rött och grönt. Dörrhandtaget är formad som en nåjdtrumma, gjord av trä och renhornsdetaljer av duojáren/slöjdaren Lars Levi Sunna. Samegården har stått här i femtioett år, så färger och gravyr är i dag är slitna. Husets speciella utvändiga arkitektur påminner om en kåta, där kåtastängerna är en synlig detalj och i mitten av husets tak är gjord av glas som för tankarna till en reahpen (rökhålet i en lávvu).

Kiruna kommun, kyrkan, samebyar och sameföreningar är medlemmar i Samegården.

Ägare till huset är föreningen Kiruna Samegård. Medlemmar i föreningen är samebyar, sameföreningar, Kiruna pastorat och Kiruna kommun. Flera samebyar och även projektet Min Ođđa Giron har sina kontor här och det är en samlingspunkt. En av Sveriges äldsta sameföreningar, Girona sámesearvi/Kiruna sameförening som bildades 1937 finns här.

Samegårdens historiabörjade som ett lapphärbärge

Kampen om att få ett eget hus för samerna i Kiruna var lång och utdragen. Efter mer än tio års ansträngningar stod Samegården klar 1973. Redan 1961 tillsattes en kommitté för att utreda frågan, samerna ville ha en ett hus i Kiruna centrum. Skälet var samerna från byarna omkring Kiruna stad hade det besvärligt med husrum när de kommer in till centralorten. Visserligen har man lapphärberget, men det är för litet. Vid den här tidspunkten ska man även komma ihåg att samer inte fick ta in på hotell, så behovet av ett samiskt hus med logi var stort.

1971 sa Kirunas kommunfullmäktige ja till att ge 100 000 kr för att bygga Samegården och tillsammas med stöd från dåtida Länsarbetsnämnden och LKAB kunde planerna sättas i gång.

Samegården, samisk utsällning
”Vi berättar en del av Sveriges historia – vår samiska historia” Besök gärna utställningen på Samegården, som är den enda samiska utsällningen i Kiruna. Foto: Anna-Karin Niia
Kirunas enda samiska utställning

Förutom kontor så har Samegården även konferens- och hotellverksamhet, som är en viktig inkomstkälla för huset.

Här finns även Kirunas enda samiska utställning. Du får följa med på en historisk resa, det finns ackjor och lávvo som samerna bodde i förut, men också viktiga hjälpmedel som öronbrickor och kommunikationsradio som i dag används i renskötseln. Sedan finns det en stor mängd samisk duodji/slöjd att se på, som knivar, rotslöjd, väskor och vävda band.

Kamp för att få en tomt i nya centrum

Gruvföretaget LKAB:s gruvbrytning som gör att Kiruna centrum har flyttat, påverkar Samegården och dess verksamhet. Föreningen ser att det är färre gäster på hotellet och mindre besök på utställningen. Redan för över tio år sedan började det planeras för en flytt av Samegårdens verksamhet i Kiruna till den nya stadskärnan. Då var man lovad en tomt i närheten av centrum, därför att man anser att ett samiskt hus bör ligga centrumnära, då kommunen är en samisk förvaltningskommun och att det är sju samebyar och det samiska ska därför synas.

Men eftersom att Samegården hamnade utanför sprickprognosen som LKAB gjorde för fyra år sen, som innebär att huset inte blir inlöst och erbjuden ny tomt i nuläget, så är man orolig att Samegården inte får någon tomt i nya centrum.  I dagsläget kan inte gruvföretaget svara på när Samegården blir ersatt, men har sagt att det kommer att ske då man påverkas.

NSD rapporterade Samegården under hösten 2024. Oklar framtid för samiskt museum och hotell: ”Svårt att planera”

Adress och kontaktuppgifter:

Brytaregatan 14

Telefonnummer: 0980-170 29

Rulla till toppen